Kuvataideopiskelija Ruttu, punapää, vähänkö mää oon ruma ja läski tässä! Taustalla joku pläjäys. |
Onnistuin aukasemaan Ranskassa pankkitilin, olihan se vähän nolo ku ei sinne ollu laittaa penninpyörylää eikä ne antanu korttiakaan, ku vasta sitte ku on tuloja. No ee, ei sitä nollasta hulluna nostella. Mutta tunsin kuitenkin oloni paljon paremmaksi heti, mulla oli joku virallinen juttu Ranskassa. Pankkimies oli kiva, meijän Maran olonen supliikki kaveri ja puhu hyvin enkkua. Mutta valitettavasti siihen ne hyvät kokemukset sitten on jäänykki. Voi v* mitä bitchejä nää muut virastotyöntekijät on ollu, uskomattoman karmivia akkoja, kylmä, läpitunkeva katse, mutiseva ja käsittämättömän nopea puhe ja sanoma aina sama: meillä ei oo sulle mitään, mitä sä täällä oikein kuvittelet tekeväs, kielitaidoton pummi (itse he hallitsevat ranskan yleensä kohtalaisesti, siihen se jääkin). Joskus ajattelen, että ranskalaiset on niin tympääntyneitä sinne virtaaviin ulkomaalaisiin, tukea hakeviin arabeihin ja afrikkalaisiin, että ne sitten kostaa eurooppalaisille, ku niille uskaltaa olla tyly, olematta rasisti.
Pôle Emploi, eli Ranskan työkkäri, sano heti eka tapaamisella useamman syyn, miksi mun pitäs lähtä samantien lätkiin ku olin aukassu oven siihen miellyttävään, hyvin ilmastoituun toimistoon, missä olin odottanut yli puoli tuntia vaikka oli aika varattuna, ensinnäkään en voisi saada työtä ku en kuulunu Ranskan sosiaaliturvan piiriin. Edes siivoojan työtä ei irtoaisi, puhumattakaan sitten "alan töistä". Tää naaras nauro mulle päin naamaa ja sano, että taidetta ei ole olemassa, sitä siis ei ilmene Ranskassa. Mää osaan joskus puhua yllättävän hyvin ranskaa ku hermostun ja on pakko, niin olin yhtä tyly ja sanoin, että en usko sua, tämä on Ranska, kehtaatko todellakin sanoa, ettei taidetta tänä päivänä enää ole! Räjäyttäkää ja tuhrikaa loputkin katedraalit ja sillat sekä muut arkkitehtuuriset luomuksenne, mistä olette niin ylpeitä ja eläkää muovissa ja lasisissa kerrostaloissa, niin että jokainen ohikulkija voi nähdä miten onnellisia te olette. Noh, tuo loppuosa oli parviaislisää, siis lapsilisää, mutta alkoipa naaras kuitenkin vakavoitua hieman.
Mutta nyt hän sanoi, hei siis, taide saattoi sittenkin ilmetä, mutta vain harvat sitä tekivät ja heillä oli omat tilat ja tarvikkeet käytössään. Kuulema valokuvauskin oli täysin freelancereiden varassa. Tää oli iso valhe, koska sattumoisin tiedän Ranskassa asuvia valokuvaajia, jotka eivät ole freelancereita ja että valokuvausfirmoja ja varsinkin koulukuvausfirmoja on, jotka ettii työntekijöitä, ihan niinku Suomessaki. Täytyy vaan olla valtava munkki saadakseen pehvan sellasen firman ovenväliin, mutta teoriassa se on täysin mahollista! Lopuksi naaras antoi mulle toivoa epämääräsen INSTEP -nimisen firman muodossa, he kuulema soittaisivat mulle ja työskentelisin heidän kanssaan 2 kuukautta, he auttaisivat minua tekemään portfolion ym. kartottaisivat tilannettani. Oi ku epäilyttävän kiva uutinen, mercii madam. Tää oli tietenki vale kans eikä kyseistä puhelinsoittoa koskaan tullu, sensijaan postista tipahti kirje ku olin eripaikkakunnalla enkä siis voinut reagoida salamannopeasti (vois antaa vinkkiä, että sähköposti on keksitty), että en ole täyttäny netissä kuukausittaista selontekoa työttömyydestäni ja mut siis erotetaan, goodbai, työkkäristä. Oi ku harmi, olitte niin tehokkaita.
Tästä lomakkeesta ei oltu informoitu mulle mitenkään, muutenki jäin ihan tyhjän päälle ku he lopulta saivat mut ulos toimistostaan. He ei mitenkään neuvonu mitä tehä seuraavaksi ja mitä he multa edellyttää. Niin ja rahaa työkkäristä vois teoriassa saada jos on ekka ollu Ranskassa töissä 610 tuntia, mulla täyttyy tää ehto, mutta he eivät myöskään vastanneet lasketaanko au pairina olo. Siis mää en jaksa tätä kielitaidottomuutta, Suomessa päpättäisin niin kauan, että saisin varmana kaikki vastaukset, mutta täällä auvon suuta ku mikäki idiootti kala kuivalla maalla. Nyt on vissin liian myöhästä tehä mitään, ku menivät mut erottamaan, mutta koitan vielä soittaa Bordeauxin EURES -neuvojalle, joka tietenki on mun mäihällä sama lunttu, kenet mulla oli jo ilo tavata...
Nuupahtanut sininen hippi, hey baby, why do you feel so blue? |
Ruttu ja rakkaan vanhan ystäväni ja blogifaninikin Marian hemaiseva olkapää, eka taidekouluajoilta, ku olin vielä ihan blondi ja pissis, autuaan tietämätön tulevista koettelemuksistani |
Suomen KELA vastasi kyselyihini asiallisesti ja he pyysivät minua täyttämään maastamuuttolomakkeen Y39, jolloin minuun ei enää sovellettaisi Suomen sosiaaliturvaa. Näin teinkin, siis jo ennen kuin olin käynyt Ranskan sossussa, koska Kelan nettisivuilta tosiaan saa sen käsityksen, että homma tapahtuisi kivuttomasti kuin "vaihtokauppa". Kun Ranska sitten oli kiistänyt minulta oikeuden sosiaaliturvaani, ajattelin ensin, että ne pirut on rikkonu Euroopan yhteistä lakia. Kysyin asiaa KELA:sta ja heidän selvityksen mukaan todellisuudessa EU:n sosiaaliturva-asetus soveltaa kunkin maan lainsäädäntöä. Eli revi siitä, mitä hyötyä on EU:sta? (Kiljahdin tämän lauseen myös Ranskan sossussa ja naikkonen totesi kylmäkiskoisesti, että todellisuudessa eurooppalaisen on hankalampaa saada maan sosiaaliturva.) Tosin myöskään Suomessa henkilö ei pääse maan sosiaaliturvan piiriin, ellei työskentele maassa tai ellei hänellä ole siteitä maassa asuvaan henkilöön. Hääkellot kalkattaan siis, jos ei rakkaudesta niin ainakin rahasta. Pyysin KELA:sta paperia, dokumenttia siitä, että en kuulu enää Suomen s.t. piiriin, heillä on kuitenkin lomakkeita vain Suomen kielellä, eikä tämä siis edelleenkään velvoittaisi Ranskaa antamaan mulle sosiaaliturvaa.
Ruttu mustatukkasena lunttuna, tähänkö yhteiskunta mua koittaa ajaa? Jennan kanssa ihan läpällä tehty valokuvauksen koulutyö "Money makes the world go around" eli "Raha maailmaa pyörittää" |
Oon hakenu töitä itteskeni, kirjottanu ja lähettäny hakemuksia ja saanu kivoja kirjeitä "valitettavasti et ole tullut tällä kertaa valituksi" yhtä tasaseen tahtiin. Sillon ku kirjotin tuota ompelukonejuttua, pursusin innostusta siksikin, koska olin menossa ihka oikeaan suureen hienoon valokuvausfirmaan haastatteluun. Haastattelu meni hyvin, puhuin parhaan kykyni mukaan, kuumettakin tais olla ja se valokuvaaja tykkäs mun kuvista. Ei ilmeisesti kuitenkaan tarpeeksi, mutta oon ilonen siitä kokemuksesta. Tietenki se riipasi sydäntä ku eivät valinneet mua, mutta näin hakemuksien läjän ja hui, yksikin haastateltu tyttö oli laiha kiinalainen, ne on pahoja vastuksia, kovia tekkeen töitä. Kielitaitohan se on, mikä mulla vielä mättää. Ennemmin tai myöhemmin saan edes siivoojan duunia, meitsillä on hyvät suhteet moppiin, vaikka ei sitä ehkä mun kodista heti huomaa.
Oon kattonu aika paljon telkkaria ku aattelen, että pakko kuulla nyt ranskaa. Kuulin vasta sieltä lootasta aika hienon lauseen, se menee näin: "Si tu ne risques rien, tu n'as rien" eli "Jos et riskeeraa mitään, sulla ei oo mitään". Nii vieläpä. Tietty ois kivempaa jutella oikeitten ihmisten kanssa ja saada heti kaikki, työ, toimeentulo, kavereita, enemmän kissoja jne. mutta koitan olla kärsivällinen. Mun, Rikun ja Harrin elämä on nyt tässä, Ranskassa. En lähe täältä kulumallakaan, nyt tästä on tullu mun henkilökohtanen taistoni, virastobyrokratia vastaan ihminen. Tämä on kilvoitukseni, oon ehkä keskellä aavikkoa ilman vettä, mutta tzadaa, tiesin jo lapsena miten tulisi toimia ja päätin, ettei aavikko saisi minusta uutta luurankoa. Täytyisi vaan ettiä kaktus ja halkasta se: sen sisällä olisi vettä yllin kyllin. Aika paha ja pistelevä homma, mutta kuka sanoi, että se olisikaan helppoa!
Ruttu rasta-ajoilta, on sitä oltu huoletonnaki ja vahingossa pari kertaa pubissa, nii että en minä syytä enkä väitä |
"ensinnäkään en voisi saada työtä ku en kuulunu Ranskan sosiaaliturvan piiriin."
VastaaPoistaMitävittua sulle on selitetty???
EU-kansalainen kuuluu just sen maan sosiaaliturvan piiriin missä työskentelee. Ja siihen ei työkkärin mistään mitään tietämättömillä naisilla ole mitään nokankoputtamista.
CPAM:lle saa viedä sen sataa lappusta, mutta 60 työtunnin jälkeen kuulut Ranskan sosiaaliturvaan. Piste. Et nimittäin saa sitä Suomestakaan.
Olen työskennellyt Ranskassa kesiä roikkuessani vielä Suomen sosiaaliturvalla, mutta se vaati sen, etten ilmoittanut palkkatulojani kummankaan maan verottajalle, Kelan opintotukikeskuksesta puhumattakaan. Olisivat tiputtaneet mut pois Suomen sosiaaliturvalta.
RSA:n saa, jos on ollut Ranskassa yli 3kk ja pystyy jotenkin todistamaan tulleensa maahan "hyvissä aikomuksissa", esim. opiskelemaan tai töihin. Ei siis vain sossun väärinkäyttäjäksi.
Mutta siis, ensimmäinen askel on löytää ihanmitätahansatöitä vähintään sen parin viikon ajaksi. Että saa sairausvakuutuksen. Ja mieluiten nimenomaan yksi ja sama duuni niille 60 tunnille, 30 päivän sisällä.
VastaaPoistaToinen askel on uudelleenkirjoittautua työkkäriin. Apuahan sieltä ei heru jos ei ihan pirusti itse vaadi, mutta helpottaa hommaa kuitenkin. Pitää muistaa vaan "actualisoida" tilanne netissä joka kuukausi ja ilmoittaa tädeille jos on pidempiä aikoja poissa kotoa, ettei käy juuri noin kuin sinulle.
Kolmas askel on sanoa miehellesi, että menee töihin ja tekee omat veroilmoituksensa. Ei pitäisi olla vanhempien asia vähentää aikuisia lapsia verotuksestaan.
Noh, ok, miten kukakin haluaa, mutta ennemmin tai myöhemmin se on joka tapauksessa tehtävä...
Kiitos Stazzy, tosiaan toimistotädit porisee välillä ihan omiaan, mutta on vaikeaa tietää totuutta kun kaikki kertoo eri versioita. Oon kuullu CCAS -assosiaatiosta, jossa neuvotaan miten asiat oikeasti menee ilman lehmiä ojassa ja miten kuuluisi toimia askel askeleelta. Numero netissä ei oo käytössä (ei oo eka kerta ku virallisilla sivuilla on haamunumeroita), mutta koitetaan saada tapaaminen sinne.
VastaaPoistaOnko CPAM nyt sama ku CAF, hämää ku näitä virastoja piisaa. Ja saitko RSA tukea ennen kuin kuuluit Ranskan sosiaaliturvan piiriin? Olen toki hyvissä aikeissa ja nyt jo sen 3 kk työnhakijana, mutta onko työnhaku tarpeeksi hyväksyttävää? Jos mulla ois töitä, en kyllä edes menis nuihin helvetin esikartanoihin. Pitäs olla melekonen piru, että pystys niitä ämmiä ja virastoja hyväksi- tai väärinkäyttää.
Tää 60 tunnin ehto on mulle ihan uutta tietoa, oon kuullu aikasemmin puhuttavan vaan 610 tunnista. Tiiätkö lasketaanko siihen au pairina olo? Jos, niin nuo tunnit kyllä täyttys heleposti. Ja hitsi, se sossun rouvasihminen tosiaan sano, että pitäs 5 vuotta olla maassa ja töissä, ennenku sosiaaliturvan sais. En kyllä meinannukkaan uskoa sitä. Kyllä sitä luulis piakkoin löytävän jotain duunia. Luulis ja toivois.
Tää työkkärin menettely ottaa aika paljon päästä. Nimittäin ne ei puhunu tästä "actualisoimisesta" mulle mitään. Tiiätkö, onko niillä joku karenssiaika, vai voiko sinne heti kirjottautua uudelleen? Tosin en kyllä tiiä onko siitä mitään hyötyä jos he eivät voi työtä antaa (näin sanoi Pôle Emploi Bordeaux ja Sécurité Sociale Assurance Maladie Agen) jos minulla ei jo ole Ranskan s.turvaa.
Öö, oon aika määräilevä nainen, mutta Riku on opiskelija, ei se voi mennä töihin ja niin pitkään ku hälle opintotukea maksetaan, vaikuttaa siihen isäpapan tulot. Niinhän sitä luulis, että lapsi olisi jo 24-vuotiaana aikuinen, mutta mene tiiä sitten mikä piru siinäkin on haudattuna ja kellä. Minä eikä sen pahemmin Rikukaan tykätä tästä tilanteesta ja se syö tosi paljon meitä, mutta nyt me ollaan vain toisten marionetteja. Mutta ennemmin tai myöhemmin asia korjautunee.
Huh huh, melekosen duunin oot teheny nuitten virastorottien kanssa.. Ei kai voi toivoa ku onnekkaampaa jatkoa.. eikös se vain arska paistele risukasankin alle kohta.. Soitellaan.
VastaaPoista-MP-
"Onko CPAM nyt sama ku CAF, hämää ku näitä virastoja piisaa."
VastaaPoistaEi. CPAM vastaa sairausvakuutuksesta.
CAF taas myöntää lähes kaikki avustukset, asumistuet, RSA:t, jne, jne..
"Ja saitko RSA tukea ennen kuin kuuluit Ranskan sosiaaliturvan piiriin? Olen toki hyvissä aikeissa ja nyt jo sen 3 kk työnhakijana, mutta onko työnhaku tarpeeksi hyväksyttävää?"
En tiedä onko työnhaku "hyväksyttävää". En olisi varma, silla periaatteessa maahan tulevatta pitäisi olla resursseja asua maassa. Itse hain RSA:ta vasta oltuani maassa jo useamman vuoden, silloin kun jäin opiskelujen jälkeen työttömäksi.
Ja tosiaan, EU -maan asukille riittää se 60 töissäolotuntia, mutta tosiaan 30 päivän sisällä. Ja au peireilua ei lasketa, au pair kun ei ole työsuhteessa. Mikä tahansa palkkatyö, vaikka vessansiivous sen sijaan kelpaa. Sossun/työkkärin ihmiset vissiin luulee, ettei Suomi ole EU:ssa tai jotain. Tai sitten siellä ollaan vain harvinaisen pihalla.
Mutta tosiaan, älä huoli. Hommaat vaan ittelles jostain työpaikan pariksi viikoksi. Jos ei muu auta, niin vilautat työnantajalle eurooppalaista sv-korttiasi (siis Suomesta).
Niin, ja tuosta opintotuesta vielä. Kyllä meilläkin mieheke on saanut op-tukea, vaikka on käynytkin satunnaisesti töissä (siis kesäisin ja tyyliin lauantaisin). Vaikka siihen isän/äidin tulot vaikuttavatkin, niin ihan itse saa tehdä oman veroilmoituksensa.
VastaaPoistaAla missä on aina tarvetta työntekijöistä ja tuuraajista on erilaiset ravintolat.. niitä vain rohkeasti kiertämään.. "olen tyttö suomesta.. sisukas ja ahkera.. olen miehen perässä täällä.. tartten töitä.. mitä teillä on tarjolla?"
VastaaPoistaYx vaihtoehto on myös tulla suomeen vähäx aikaa rakentaan toimeentuloa, ja jos se poika susta tykkää, varmasti päästää ja sitten taas muuttolintuna takasin ja sitä rataa..
stazzy onkin jo ahkerasti vastannut, mutta mietin vielä sitä, etteikö eu kansalaiselle aukeaisi aide medicale d'etat kun se aukee kelle tahansa ulkomaalaiselle? tietenkään ei ne sairausvakuutuksen naiset puhuneet siitä. CCAS taas ei ole yhdistys vaan se juuri on se sossu eli kunnan sosiaalipulju. enkä oikein luottaisi niidenkään tietoihin. sen sijaan bordeaux'n kokoisessa kaupungissa on pakko olla joku yhdistys, joka neuvoo ulkomaalaisia. katsopa jostain kunnan hakuteoksesta tai netistä tai...
VastaaPoistamutta ensin siis menet joka tapauksessa kirjoittautumaan työttömäksi. vaikka joka kerta uudelleen kun ne erottaa sun, se tapahtuu aika helposti. ei oo karenssia, sinne vaan uudelleen tyrkylle. ja sen paperin kanssa sitten pyytämään aide medicale d'etat securité socialesta.
kuvittelen, että kaverisi on vielä vanhempiensa sosiaaliturvalla? jos ei, niin se voi ottaa sut omansa piiriin. naimisiinkaan teidän ei tarttee mennä, pelkkä että ilmoitatte olevanne yhdessä, riittää (nuorena ilmoitin lapseni isän kanssa asuvani hänen kanssaan ja sitten annoimme kaksi eri osoitetta, meni ihan läpi - ja tää oli silloin kun suomi ei ollut EU:ssa ja olin raskaana ilman terveysvakuutusta, eikä isänsäkään ollut vielä silloin ranskalainen, joten.
joka tapauksessa heti alun pitäen on vain hyväksyttävä, että virastot valehtelee ja juoksuttaa sua ympyrää. pure hampaat yhteen, hanki kaikki niiden pyytämät paperit, yritä hankkia tietoa joltain muulta taholta, kuten jostain yhdistyksestä ja mene aina uudelleen, kunnes asiat järjestyy. virastoissa pitää usein kertoa niille, mihin sulla on oikeus, sen sijaan, että ne neuvois sua.
työrintamalle saitkin hyviä neuvoja, onnea ja tsemppiä vaan matkaan!
Kiitos neuvoista, koitan olla rohkea ja periksiantamaton. Ohan se vähän hankalaa ku en osaa selvittää kaikkea ranskaksi, mutta tosiaan, pitää ettiä joku järjestö joka auttas.
VastaaPoistaApuva kauheeseen ruljanssiin ne on sut laittaneet! Ihan vertauksen vuoksi voin kertoa että kun muutin Kanadaan (tosin tänne tietenki tartti olla oleskelulupa jonka hankkiminen onkin sitten toinen juttu) marssin ensin hankkimaan henkilötunnuksen (saa olla töissä kun on se) ja se sujui melko ongelmitta. Minun piti asua täällä 3 kk ennen kuin sain sosiaaliturvan mutta nyt se minulla sitten on ja olen jopa kerran käyttänyt palveluja enkä senttiäkään siitä joutunut maksamaan. Tuntuu nämä minun hommat ihan ruusuilla tanssimiselta jos vertaa sinun ongelmiin... Tsemppiä ja ei kai se auta kuin olla aktiivinen ja kyykyttää niitä toimistotätejä niin kauan että saat mitä sinulle kuuluu!
VastaaPoista